De tuinen en het park bij Huis Zypendaal zijn een mooie combinatie van de formele ‘Franse stijl’ en de romantische ‘Engelse landschapsstijl’.

De voorloper van huis Zypendaal uit 1650 was omgeven door sier- en nutstuinen. In 1720 wordt het tuinontwerp gewijzigd. Er worden grasparterres aangelegd met watervalletjes en fonteinen. Daarbij is gebruik gemaakt van de niveauverschillen in het terrein en het door sprengen gevoede stromende water.

Landschapsstijl
Een kleine eeuw later krijgt tuinarchitect Posth de opdracht voor het aanpassen van tuin en park in landschapsstijl. Hij ontwerpt de slingervijver om het huis en het grasveld met boomgroepen en paden. In 1863 zorgt de Duitse landschapsarchitect Petzold voor de uitzonderlijk mooie ruimtewerking in de tuinen.

Nieuwe tuin
De tuin tussen de oranjerie en het koetshuis is aangelegd in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw, na de grote renovatie van het huis. De tuin bestaat uit een gazon met rozenstruiken en uit langgerekte borders met een grote variatie aan vaste planten.

Voor meer info zie: Huis Zypendaal