Al van kinds af aan ben ik gefascineerd door de natuur. Als kind woonden wij in een klein dorpje aan de Linge. Wat was het heerlijk om, nog geen tien jaar oud, s ’avonds met mijn vader en de hond een eind op de dijk, langs het water, te wandelen. Ik keek mijn ogen uit naar de watervogels, de bloemen in de berm en de walnoten- en fruitbomen langs de dijk. Ik genoot van de geuren, van hooi en kruiden en kon tijden langs de kant zitten luisteren naar het kwebbelen van de eenden.

Dat geluk vond een verdieping toen ik – ook voor mijn tiende – van mijn ouders alleen met een Canadese kano de Linge op mocht. Al snel had ik de inhammetjes gevonden, tussen de weilanden. Dicht met riet begroeid, nog net bevaarbaar. Daar verschanste ik mij, op de bodem van de kano, en bekeek innig het leven in en op het water, de vogels die op de weilanden neerstreken en hoorde er voor het eerst het geluid van de blauwe reiger, wilde zwanen, patrijs, kievit, waterhoentje en fuut.

Ik proefde, rook, zag en hoorde er voor het eerst de stilte, tussen het kabbelen van de golfjes tegen de buitenwand van de kano, het ruisen van het riet en de vogelroepen door. Het maakte indruk op mij. Zo dat ik er s ’nachts van droomde dat ik als vogel boven het water vloog, de rivier volgde en de vissen in het heldere water onder mij zag zwemmen.

Indrukken die je niet kwijt raakt, die met je mee trekken, die je ook blijven trekken, terug die natuur in. Ook nu, meer dan 40 jaar later, zwerf ik voornamelijk alleen door de natuur. Steeds opnieuw fascineert zij mij, steeds opnieuw kijk ik alsof ik haar voor het eerst zie, met dezelfde verwondering als toen in die kano. De speciale liefde voor het water is altijd gebleven. Nog steeds ben ik veel te vinden in de uiterwaarden, bij watergaten en bij beekjes. Bij gebrek aan een kano, verschans ik mij op de oevers. De verwondering is er niet minder door.

Deze website vormt de uitdrukking van die jarenlange verwondering in en met de natuur. Op school vond ik stukjes van antwoorden, in het vak biologie. Maar dat stilde bij lange na niet de honger naar meer begrip. Ik zocht overal, in boeken en tijdschriften, op websites, in kunst en literatuur, in beeld en geluid, naar betekenissen en verklaringen van wat ik onderweg zag, hoorde, rook of voelde. Lang niet altijd vond ik antwoorden, ik ben en blijf tenslotte een amateur. Wat ik zocht en vond aan betekenissen, probeer ik met de tijd op deze website in beeld te brengen. Vooral voor mijn eigen plezier. Mocht u er iets vinden van uw gading, fijn! Mijn wens voor u: geniet in de natuur!