De onderwereld van de tuin. Van microbe tot mol is een boek dat bij de titel al kriebels bij mij veroorzaakte. En gaandeweg het lezen, heb ik die nog heel vaak gevoeld. Want ja, het gaat over de kleine kriebelige wezentjes, waar we vaak van schrikken, maar die we ook zo hard nodig hebben om onze tuin tot een succes te maken.

“Want voor mij is de essentie van tuinieren het ervaren van de hele wereld. Al tastend, ruikend, kijkend en proevend in de tuin probeer ik een kier open te wrikken van een luik waardoor ik onder de grond kan kijken. Een blik in de onderwereld, in de tegentuin.”

Precies dat probeert Romke van de Kaa met dit boek bij de lezer op te roepen: het openstaan met al je zintuigen voor die wereld die je normaal niet ziet. Want onder het maaiveld, begint wat Van der Kaa de ‘tegentuin’ noemt. Onder je voeten bestaat nog een tuin:

“een spiegelwereld vol schimmels en microben, vol springstaarten en mijten en dieren die eruitzien alsof ze uit een sciencefictionfilm zijn weggelopen. Vol jagers en gejaagden, parasieten en weldoeners.”

Het boek voert na enkele meer inleidende hoofdstukken binnen in die onbekende wereld, waar samenwerking en communicatie – waarvan de achteloze lezer, zoals ik, volkomen onwetend is – centraal staat. Beginnend met de microfauna (max. 1 2 mm) beweegt het boek via mesofauna (denk aan mijten en springstaarten) naar de macrofauna (bijvoorbeeld een mol).

De onderwereld van de tuin is een fascinerend boek, omdat het een wereld ontsluit die zich direct onder mijn voeten bevindt, een wereld waar ik normaal gesproken amper bij stil sta – terwijl die er wel altijd is. De ruim dertig fraaie kleurenfoto’s in het boek, helpen om het geheel aanschouwelijk te maken.

De auteur

Romke van de Kaa is voormalige kweker en freelance publicist. Sinds 1984 schrijft hij voor binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften. Hij schreef talloze boeken, waaronder Buiten de perken, Alles kan wachten en Verwilderen. Samen met Paul Geerts maakt hij elk jaar De tuinscheurkalender. Artikelen en filmpjes zijn te vinden op zijn website www.romkevandekaa.nl

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles/Bazarow

Auteur(s): Romke van de Kaa
Aantal Pagina’s: 208
Publicatiejaar: 2020
Uitgever(s): Atlas Contact
ISBN: 9789045042084